Skamløse damer – ny bok

Tøffe jenter - Marian Godø

Jeg fikk inspirasjon til boka etter å ha diskutert fylleangst mye.

Jenter skammer seg over å drikke for mye, snakke for mye, spise for mye, eller ligge med for mange – eller for få, skriver Marian Godø i sin nye bok ”Skamløse kvinner”.

Jeg skammer meg stadig vekk, når jeg sier ting jeg etterpå angrer på at jeg sa. – Eli Hagen

Marian Godø er journalist og tidligere redaktør i Cosmopolitan og (mag). Hun har snakket med kjendiser og nære venninner om hva de skammer seg over, og hvorfor de gjør det. Resultatet har blitt en morsom og interessant bok for begge kjønn, om kunsten å blåse i det som ikke gjør noe.

Men hva er det Mariann Godø selv skammer seg over? Cpunktet.no har tatt en liten prat med dama.

Les hva kjendisene skammer seg over nederst i saken

Har du selv skammet deg mye, siden du har skrevet bok om det?

– Ja, uten helt å vite om det har jeg skammet meg over en god del! Jeg fikk inspirasjon til boka etter å ha diskutert fylleangst mye med mine venninner – og etterhvert kommet fram til teorien om at grunnen til at fylleangsten ble sterkere og sterkere med årene, var fordi den var en form for skam, og jo eldre man blir, jo flere skam-opplevelser har man å trekke fram i angsten, dersom man er tilbøyelig til det.

– Gjennom jobbene jeg har hatt tidligere har jeg også snakket med mange jenter om skam i forskjellige former, og jeg tenkte derfor at det kunne være interessant å se nærmere på det. Lage en ekskursjon i skammen, prøve å forstå hva den er for noe, hvorfor den virker forskjellig på forskjellige mennesker og hva som kan gjøres for å kvitte seg med den delen av skammen som er unødvendig.

Har du fått et bilde på hvorfor mange jenter skammer seg over seksualitet, etter alt arbeide med boka?

– Seksuell skam er utrolig komplekst, og det kan være så vanvittig mange grunner til at det slår til. For eksempel oppdragelse, er du oppdratt i et strengt hjem hvor du fikk smekk på lanken dersom du ble tatt i å onanere, kan det gi skamfølelse senere i livet. Å ha debutert for tidlig eller for sent kan også gi skamfølelse, fordi det gjør at du er redd for at andre skal finne deg unormal. Og så utrolig mye annet.

– Men jeg tror kort fortalt det er to hovedårsaker til at jenter skammer seg over seksualiteten sin – enten fordi det er krefter i dem selv som de er opplært til å tenke eller føle er feil, eller fordi de er redd for at det skal føre til avvisning hos andre mennesker (du er unormal – da kan ikke jeg like deg).

Har du noen gang følt skam i forbindelse med sex?

– Jeg husker veldig godt den første gangen mamma overrasket meg mens jeg leste Romantikk. Selv om det var et veldig uskyldig blad, noe jeg selvsagt først skjønte etterpå, ble jeg utrolig skamfull over at mamma så at jeg leste slikt.

– Moren min var veldig klok og sa at hun syntes det var fint at jeg leste om ting jeg var interessert i, men jeg skammet meg likevel og fortsatte å holde de bladene skjult. Heldigvis ble jeg og venninnene mine ikke ferska da vi studerte pornobladene en av oss hadde funnet i en hytte. Det hadde nok vært enda mer skamfullt …

Har du blitt mer skamløs etter å ha skrevet boka?

– Ikke mer skamløs, men mindre hemmet av skam! Det viser seg jo at skamløs er et svært skambelagt uttrykk, fordi det betyr at du ikke tar hensyn til konsekvensene overfor andre mennesker av handlingene du gjør, og det er jo heller ikke en god ting.

– Men jeg er blitt langt bedre på å kjenne igjen følelsen når det oppstår noe jeg skammer meg over – for eksempel over å ikke huske navnet på noen som jeg har møtt mange ganger før. Og da er det så mye enklere å håndtere det og komme seg ut av det.

Er dette en bok bare for damer, og hvorfor bør vi lese den?

– Jeg tror den kan fungere for begge kjønn, om ikke annet for at menn skal skjønne mer av hvor komplisert det kan være å være kvinne. Og jeg sier KAN være, fordi at det selvsagt ikke er alle som skammer seg over alt jeg har nevnt i boken, og godt er det.

– Hvis man skammet seg over alle tingene tror jeg livet ville vært svært vanskelig å leve. Men kvinner som har ting de skammer seg for og sliter med, kan ha nytte av å lese den fordi den viser at det er mange som skammer seg over forskjellige ting. Og at skam ikke er noe å skamme seg over – men noe å bli kvitt.

  • Les hva kjendisene skammere seg over under bilde.
Tøffe jenter - Marian Godø
Fra lanseringsfeten til Skamløse damer. Marian Godø og Cecilie Kjensli.


– Jeg skammer meg stadig vekk, når jeg sier ting jeg etterpå angrer på at jeg sa. Jeg snakker ofte og mye, og sier sikkert også ting som kan fornærme folk uten at jeg egentlig mener det.

Eli Hagen, sekretær og rådgiver

– Da jeg gikk på ungdomskolen, hadde jeg to kjærester i løpet av et par måneder. Dette gikk ikke upåaktet hen hos de tøffe gutta i klassen, og jeg fikk kommentarer som rundbrenner og hore.
Guri Solberg, programleder

– Folk bruker for mye tid og krefter på å tenke på hva andre synes og mener. Hvis man hadde sluttet med det, så tror jeg man hadde skammet seg mindre.
Pia Haraldsen, kjendis

– Jeg er min egen største bøddel, og tidvis ganske nådeløs. Således er jeg et ganske typisk eksempel på de mange perfeksjonistiske og overtynede, hvor flinkhet er en kompensasjon for underliggende skam.
Kristin Spitznogle, psykolog

– Gjør som meg. Gi faen.. Jeg er ikke slank, ikke pen, ikke spesielt godt utdannet, men jeg kan oppføre meg og trives med meg selv. Jeg gjør det rimelig greit. Da er det lett å gi faen i hva alle andre sier og synes.
Mona Halvorsen, tv-kokk og catering-gründer

– Jeg har ikke et innebygget filter for hva som er god takt og tone å spørre/snakke om, og det har jeg fått mange reaksjoner på opp gjennom årene … Jeg skjemmes ikke over å være slik.
Synnøve Skarbø, programleder

– Det kan godt tenkes at mamma har skammet seg over yrkesvalget mitt, men det er mest fordi hun ikke klarer å sette ord på hva jeg gjør. Jeg ble tross alt kjent som «dildotester» og «riksonanist» og det er nok vanskelige ord for en mor å bruke om sin datter.
Cecilie Kjensli, sexpirator


Publisert

i

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: