Ønsker ikke egne barn

Tøffe Jenter - Cecilie Kjensli

Cecilie Kjensli synes barn er fine, men hun har ikke behov for dem selv.

Artikkelen er fra Kamille nr. 18. Skrevet av: Caroline Korsvoll. Foto: Siv Dolmen.

Hun er kjent som sexpirator, frisk debattant og som gründer med eget nettmagasin Cpunktet.no og nettbutikken CecilieKjensli.no. De fleste kjenner henne som den frittalende dama som snakker rett fra levra om sex, og som inspirerer folk til å ha mer sex i hverdagen – sex som ikke behøver å resultere i annet enn nytelse.

Jeg har aldri hatt noe fetisj på unger og jeg har aldri kikka ned i barnevogner. Cecilie Kjensli.

Ungesnakk og fotballsnakk
– Folk som ikke kjenner meg, tenker nok ikke på meg som en barnekjær type, men som en halvgæærn sexdronning, sier hun og ler.

– Jeg har en superstreit oppdragelse, men jeg har vel aldri levd noe tradisjonelt liv. Jeg var lenge en dårlig student og levde livets glade dager. Hadde jeg vært ferdigutdannet i normal tid og vært i et stabilt forhold den gang, hadde jeg kanskje tenkt «hva nå?», og om noen av de tidligere kjærestene mine hadde vært pådrivere, så kan det hende jeg hadde blitt frista til å få barn. Men de gutta jeg har vært sammen med opp gjennom årene har vært sånne halvslaskete, sexy menn i frie yrker, og da er det ikke akkurat barn man tenker mest på.

Cecilie har mange venninner og homofile venner uten barn, og de som har det, har barn som snart er voksne. Da en nær venninne ble gravid, var hun veldig spent på om hun også ville få lyst. Det kilte ingen steder. En dag de to venninnene var på Ikea forstod hun hvorfor.

– Det satt en unge i en vogn og grein. Det første jeg tenkte var «æsj, klapp igjen» mens venninna mi sa «åh, stakkars liten, gråter du?». Jeg tenkte grøss og hun tenkte nusselig. Da skjønte jeg hvorfor hun tenkte på barn, og ikke jeg, sier Cecilie og presiserer.

– Jeg har ikke noe i mot barn, de kan være søte og morsomme, de, og jeg får god kontakt med dem så lenge de ikke er så små, men de trenger ikke å være mine. Det blir som med hunder og katter. De er fine, men jeg har ikke behov for å eie en.

– Har du aldri sett for deg et liv med barn?

– Jeg har faktisk alltid hatt en følelse av at jeg ikke kommer til å få barn. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har aldri sett det for meg. Nå har jeg alltid brukt prevensjon og aldri tatt abort, heller, så for alt jeg vet kan jeg ikke få barn. Graviditet, fødsel og ammetåke frister ikke.

– Hvis mannen hadde blitt gravid, så hadde jeg kanskje vært mer hypp… Gravide venninner og nybakte mødre har heller virket preventivt på meg. Livet endrer seg naturligvis når man får barn og foreldrene er selvsagt opptatt av barna sine, det skjønner jeg, men jeg synes det er så kjedelig å snakke om og ikke med unger. Like uinteressant som fotballsnakk.

Ut på dato

Cecilie har vært sammen med flere menn som har hatt barn fra tidligere forhold. Nå er hun samboer med Espen som har to tenåringsgutter, og de går godt overens. Men ingen av mennene har hatt lyst på flere barn, og dermed har hun heller aldri latt seg friste.

– Menn som har barn fra før vil jo vanligvis ikke ha flere. Samboeren min har heller ikke lyst på flere barn, men han vil bare det beste for meg og for oss, så hvis det hadde vært et stort ønske for meg så hadde vi fått barn. Og om jeg hadde fått barn, hadde det sikkert vært lykke, det, men jeg trives så godt med livet jeg lever i dag.

– Jeg føler verken et hull eller et savn etter noe mer, og jeg har aldri tenkt tanken om at jeg ikke er fullverdig kvinne fordi jeg ikke har født. Jeg er gründer, så nettbutikken og nettmagasinet jeg driver blir på en måte barna mine.

Klokka tikker. Mens menn i teorien kan lage barn så lenge stakan står, må en hver kvinne forholde seg til en biologisk deadline. Når vi runder 35, blir det stadig vanskeligere å få barn. På et tidspunkt må vi ta et valg. Cecilie tok en realitycheck etter at hun så et program på tv.

– Tanken på å få barn slo meg for alvor da jeg var 36-37 år og så en dokumentar om fertilitet. Fortellerstemmen sa at kvinner tror de er fruktbare for evig. Da gikk det opp for meg. Oj, jeg er i ferd med å gå ut på dato. Jeg ble tvunget til å tenke gjennom det, og ta et valg om jeg skulle få barn eller ikke. På den tida var jeg sammen med feil mann, og hvis jeg skulle få barn så måtte det bli med han. Det ville jeg ikke, sier Cecilie.

Et fritt liv

I følge den norske antropologen Malin Noem Ravn i antologien «Barren states: the population «implosion» in Europe» blir det å ikke ville ha barn når man har nådd et visst nivå av selvrealisering, oppfattet som egoistisk og overfladisk.

– Er du egoistisk som velger bort barn?

– Hvor mange egoistiske mødre finnes det ikke? Noen damer har sagt til meg «du må få barn, det er helt fantastisk for da kan du ikke bare tenke på deg selv hele tiden». Hvis du bare har tenkt på deg selv fram til du fikk barn så er det sikkert deilig å få slippe, men hvor selvsentrert er ikke det? Jeg er ikke en kald person og jeg tror ikke jeg er mer selvopptatt enn andre, men jeg liker det frie livet mitt. Jeg er min egen sjef og det er samboeren min også, så vi står veldig i fritt i forhold til mye. Jeg tror for øvrig ikke at mitt liv er noe bedre enn andres, men det passer meg fint.

Når kommer babyen da? Det er vel på tide med en liten arving nå? Du må huske at den biologiske klokka går. Tikk takk. Tikk takk. Som barnløs kvinne i et fast forhold må mange tåle venner og familie som hinter og maser om familieforøkelse. Cecilie Kjensli har sluppet presset.

– Jeg har tatt et valg om ikke å få barn, men jeg har aldri følt press verken fra familien min, svigerfamilien eller venner. Mamma var den siste i sin venninnegjeng som ble bestemor, så da søsteren min fikk barn var det fint for familien, og for meg. Hun har aldri mast, for innerst inne har hun nok ikke vært særlig begeistra for noen av de tidligere kandidatene jeg har vært sammen med.

– Jeg er veldig glad i moren min og tenker jo på at hun er heldig som har meg og søsteren min til å hjelpe seg nå som vi ikke har pappa lenger. Sånn sett har jeg ikke noen til å hjelpe meg når jeg blir gammel, men jeg kan jo ikke lage barn bare av den grunn – for å få besøk når jeg blir gammel. Det ville i så fall ha vært utrolig egoistisk, så jeg får heller gå for andre løsninger.

– Hva slags løsninger?

– Jeg investerer heller i tantebarna mine, sier Cecilie og smiler. Jeg tuller med dem om at de er arvingene mine, og at det kan lønne seg å passe på favoritt-tanten sin i framtida.


Publisert

i

av

%d bloggere liker dette: