På nattbordet

PaNattbordet
Hva har du på nattbordet? ville Dagens Næringsliv vite.

– Akkurat nå, ja, jeg er ikke den store lesehesten, altså, men nå leser jeg «Anything You Want».

Det var Bjørn Gabrielsen som ringte, for å ta en prat om bøker til sin faste spalte – På nattbordet – en telefon jeg har ventet lenge på 🙂

Den kan handle om hva som helst!

– Ja, haha. Forfatteren, Derek Sivers, startet nettbutikken CD Baby. Jeg leser den fordi jeg driver en uavhengig liten nettbutikk selv, og må bestemme meg for hvilken vei jeg skal velge fremover.

Ekspansjon eller konsolidering?

– Jeg ser ingen grunn til å bli kjempestor. Ikke er jeg kremmer, og ikke er jeg så interessert i penger. Jeg vil heller ha en liten butikk og være grei med kundene. Men så var også dette nøkkelen til Sivers’ suksess.

Er dette typisk lesing for deg?

– Nei … Jeg leser mest i ferier, krim og bestselgere. Jeg har forresten den til Oda Rygh her, «Når livet er kjipt», som handler om å takle alle små livskriser. Jeg skal gi den bort til en 17-åring, men må bare lese den først. Folk har alt i våre dager, så nå er det blitt stas å få bøker igjen. Ellers er jeg veldig opptatt av India. «Hvit tiger», «Balansekunst», «Shantaram».

Forfatteren av «Hvit Tiger», Aravind Adiga, får en av skikkelsene sine til å si at forskjellen mellom å være fattig og rik er at de rike kan gjøre feil uten at det spiller noen rolle.

– Ja. Og i «Hvit tiger» sier jeg-personen at India er verdens største demokrati, men at han heller skulle hatt et fungerende kloakk­system.

Store leseopplevelser i tidlige år?

– Som liten var det høytlesning av «Frendeløs», da var det mye snørr og tårer. Og «Uten en tråd», jeg skjønte ikke at den ble så dårlig omtalt, jeg ble ihvertfall kjempekåt av å lese den. Og som 13–14-åring var det en bok der det var en eldre fyr og mor, datter og var det en tredje generasjon også? Og en nihalet katt. Ringer det en bjelle?

Ikke i farten.

– Å skrive om erotikk blir jo ofte veldig overlesset og kjedelig. Rett på sak fungerer ofte bedre, men da er det ikke lenger så litterært. «50 Shades of Grey» var helt pyton å lese, men der er jeg kanskje miljøskadet av å ha lest så mange leserinnlegg og erotiske noveller. Jeg vet om unge jenter som elsker den, men da tror jeg at det er vel så mye kjærlighetsdramaet som fenger som selve sexaktene.

Pga av plassbegrensingen i papirutgaven kom desverre ikke alt vi snakket om med, som hva jeg har i skuffen, haha. Nei da. Vi snakket ikke om det. Teksten er forresten sakset fra nettutgaven til Dagens Næringsliv – DN.no.


Publisert

i

av

Tags:

%d bloggere liker dette: