Råd for bedre sexlyst

Cecilie-Ingunn Saltbones
Hvorfor sliter enkelte damer med lysten, spurte VG meg om. Hvorfor vil de ikke ligge med mennene sine?

Svaret på det er ganske enkelt. De får ikke orgasme, og hvor kult er det å ha sex i lengden da? Vel, dette er nok ikke hele sannheten. Her kan du lese saken med rådene mine for bedre sexlyst, som ble publisert på VG.no søndag 10.april. Teksten under, og bilde av meg over, er tatt og skrevet av journalist Ingunn Saltbones.

Slik får hun mer lyst på sex

Han ønsker sex. Hun har lyst til å ha lyst. Slik oppsummerer samlivsterapeut Trine Huseby situasjonen for mange par. Sexinspirator Cecilie Kjensli gir rådene som kan gi tenningen tilbake.

Selv om også en del menn sliter med nedsatt sexlyst, er det fortsatt vanligere at det er mannen som ønsker mer sex, mens hun sliter med lysten, ifølge samlivsterapeut Trine Huseby ved Sundvolden Hotel.

VG møter Huseby sammen med sexinspirator Cecilie Kjensli, som driver nettbutikken Cpunktet.no. Huseby har invitert Kjensli fordi hun ser i sin praksis at en del kvinner og par trenger mer enn tradisjonell parterapi for å få tilbake lysten.

– Jeg hjelper par med følelser og kommunikasjon, og kan lære dem sensualitetsøvelser, men noen trenger mer. De trenger at noen lærer dem opp, tegner og forteller om hvilke muligheter som finnes for eksempel ved bruk av sexleketøy, sier Huseby.

Fire grunner

Og sexleketøy er nettopp det Cecilie Kjensli er ekspert på, så sammen mener de at de kan gi et ganske utfyllende bilde av hva som er problemet – og i mange tilfeller – løsningene. For de to viser seg å være samstemte om at nedsatt sexlyst for kvinner i hovedsak har fire årsaker:

■ Du er så stresset at kroppen ikke greie å slappe av og nyte sex

■ Du er lei av partneren din/har samlivsproblemer

■ Du har et problematisk forhold til egen kropp

■ Du får ikke orgasme og derfor blir sex lite interessant

Sexinspiratoren mener årsak nummer fire er den vanligste.

– Veldig ofte mister hun lysten på sex fordi hun ikke får orgasme sammen med mannen sin. Da blir det lite motiverende å ha sex, og du skrur på et vis hjernen av. Så føler du likevel presset om sex, og det hele blir ganske kjipt, sier Kjensli.

– Ofte vil dette føre til en ganske negativ sirkel hvor kvinnen etter hvert også unngår å klemme og sitte inntil, i frykt for at han da skal få en forventning om at de skal ha sex, sier Trine Huseby.

Da har ikke paret bare mistet sexen, men også mye av hverdagsintimiteten, og dette kan bli svært skadelig for forholdet om de ikke greier å rydde opp i det, advarer ekspertene.

– Både kjærtegn og sex har stor betydning for et godt parforhold, så sørg for å ta vare på det, oppfordrer, Huseby.

– Sex er som kjent limet i forholdet, legger Kjensli til.

Ta ansvar selv

Men hvis kvinnen har lyst på sexlyst, er utgangspunktet ganske godt, mener ekspertene.

– Hun må begynne med seg selv, og ta ansvar for sin egen lyst, sier Huseby.

Mange lyver tvert imot for mannen sin, og også for seg selv, og sier at det ikke er så viktig om hun får orgasme eller ikke, men klinisk erfaring og forskning viser at det er ganske viktig.

En av verdens fremste eksperter på kvinners lyst og orgasme, nederlandske Ellen Laan, skriver blant annet i en artikkel i Cupido at ved orgasmen utløser hjernens belønningssenter hormonet dopamin som bidrar til at du får lyst på mer sex – for å igjen bli belønnet med den samme gode følelsen. Motsatt, hvis du ikke får orgasme, kan motivasjonen til å oppsøke sex igjen bli lavere.

– Noen kvinner omtaler sexlivet med partneren som at «han får sitt». Det er ikke det beste utgangspunktet og det gir ikke henne lyst på mer sex, sier Huseby.

– Så du må være åpen med partneren din om hva som er problemet. En del kvinner som ligger der forknytt og ikke får orgasme må rett og slett lære opp mannen sin, og vise ham hvordan deres kropp virker, sier Kjensli.

Hvis årsaken er at du ikke får orgasme i det hele tatt, kan du lære det, sier Kjensli. Dette er også helt i tråd med hva kvinnen som ofte omtales som onaniens mor Betty Dodson sier: Det er ikke det at man ikke kan få orgasme, man har bare ikke hatt en ENNÅ.

Kjøp en vibrator så får du en kickstart, råder Kjensli.

Skaff leketøy

Hun råder også alle til å inkludere sexleketøy som en naturlig del av sexlivet med en partner.

– Med en vibrator er det også tull at det tar så lang tid for kvinnen å få orgasme, så det legger også bedre til rette for en rask sexakt når man er slitne og trenger å sove, sier Kjensli.

Første gang en kvinne skal velge et sexleketøy kan de velge et vanlig massasjeapparat så ser det ikke så skummelt ut, sier Kjensli.

– Et massasjeapparat kan du bruke på hele kroppen, og du kan lett inkludere den i sexlivet ditt. Vibrasjoner er ikke like godt for mannen som for kvinnen, men også han kan ha glede av den, sier Kjensli.

Deretter anbefaler Kjensli kvinner å kjøpe en klassisk vibrator.

– Prøv deg frem. Også en vibrator kan brukes over alt, så bruk fantasien. For det hjelper ikke hvor fint verktøy du har, hvis du ikke vet hvordan du skal bruke det, og selve utforskningen er jo halve moroa, sier Kjensli.

Noen menn kan oppleve det truende at de ikke er «nok» i seg selv, til å gi kvinnen får orgasme. De kan se både innkjøp av sexleketøy og at hun må vise og fortelle og kanskje stimulere klitoris selv, som et nederlag, en indirekte kritikk om at han ikke er en god nok elsker. Men sannheten er at bare om lag 25 prosent av kvinnene får orgasme av penetrering alene.

– Og i hovedsak vil den moderne mannen at hun skal ha det bra. Det er heller ikke noe som utkonkurrerer ham, men er et supplement som gir henne større nytelse og mer lyst på sex med ham, sier Kjensli.

– Hvis han er trygg på seg selv, er det ikke et problem. Han bør tenke at hvis hun tvert imot ikke får orgasme så risikerer de at hun føler seg som en husholderske i huset som har sex på hans premisser, og det kan i verste fall føre til at hun går, sier Kjensli.

– Hvis årsaken til nedsatt sexlyst er stress, så må man rett og slett legge om livet sitt, sier Kjensli.

– Da må du slutte å stresse, og gå i deg selv om hva som virkelig er årsaken. For jeg tror det som regel at årsaken er at de ikke får orgasme eller ikke lenger liker den de er sammen med, sier Kjensli.

To valg

Og hvis årsaken er at man rett og slett er lei av mannen sin, så er det to ting som gjelder.

■ Enten å snakke sammen om savn og prøve å bli «nye» for hverandre igjen

■ Eller vurdere om det er dette forholdet du ønsker å være i på sikt og ta konsekvensen av det du finner ut, enten jobbe for det eller gå.

– Hvorfor er du lei? Synes du partneren din ikke bidrar hjemme, at du blir tatt som en selvfølge? Da får du heller ikke lyst på sex, men det hjelper ikke å skrike og si det når du er sint. Du må i en rolig setting si at nå må vi se litt på forholdet vårt, sier Kjensli.

I det hele tatt er det som i alle deler av relasjonen svært viktig å også kunne snakke om seksualitet. Hva man tenner på, hva man liker og ikke liker.

Hvis problemet er at du ikke er glad i kroppen din, noe som også er en viktig årsak til redusert sexlyst, kan det være vanskeligere, mener ekspertene.

– Men det er viktig å minne seg på at de fleste damer legger litt på seg, og menn mister sjelden lysten av den grunn. Som regel er de glade bare for å ha et regelmessig sexliv, sier Kjensli.

– Det å trene, leke, danse og onanere kan også hjelpe deg til å bli mer glad i kroppen sin, sier Kjensli

Noen ganger handler det også om ikke å ta sex så seriøst og ikke vente på at den store romantiske stemningen skal komme.

– Noen ganger må dere bare begynne. Hvis du alltid skal vente på at du blir seksuelt opphisset, er det ikke sikkert noe skjer. Men når du bare er i gang så kommer ofte lysten etter, sier Huseby.

– Det er som med trening, noen ganger er det et ork å komme i gang, men man angrer sjelden etterpå, sier Kjensli.

Råd for bedre sexlyst

■ Prøv å forstå hvorfor du har nedsatt sexlyst. Er det fordi du stresser for mye, og ikke greier å være til stede i nuet og i din egen kropp? Eller er du misfornøyd med partneren din? Har du dårlig kroppsbilde? Eller er det rett og slett at du ikke får orgasme når dere er sammen og at det derfor frister lite med gjentagelse?

■ Hva du skal gjøre for å få sexlysten tilbake avhenger av hva som er årsaken. Enten legge om livet for å få mindre stress, jobbe for å få et bedre kroppsbilde/selvfølelse, ta et oppgjør med det du er misfornøyd med i forholdet, eller legge til rette for at du skal få orgasme når dere er sammen.

■ Orgasme er viktigere enn kvinner ofte innrømmer, også for seg selv. Så det er ikke godt nok «at han får sitt». Du må også «få ditt» det er den beste investeringen for det felles parforholdet.

■ Onaner så du vet hva som føles godt for deg, hva som tenner deg og hva som gir mest nytelse.

■ Hvis du ikke har hatt orgasme, så skyldes det svært sjelden at det er noe galt. Du har bare ikke hatt en ennå. Prøv finne noe du blir litt kåt av, en erotisk novelle eller en spesiell seksuell fantasi, for så å massere klitoris med jevne bevegelser og samtidig knipe rumpeballene sammen. Bruk gjerne en vibrator på klitoris for å få en kickstart. For noen blir det for kraftig å ta den direkte på klitoris, så prøv deg frem med å ha en truse imellom, eventuelt ta litt mandelolje eller annen nøytral olje på, hvis du tar rett på huden. Eksperimenter med styrke og hastighet.

■ Hvis det føles for skummelt å kjøpe en vibrator, kan du begynne med en massasjestav. Den kan begge bruke på hele kroppen, og den kan også brukes på klitoris.

■ Vis og lær partneren din hvordan han/hun/hen kan gi deg nytelse. Snakk sammen om at dette ikke er kritikk, eller tegn på at den andre er en «dårlig elsker» men at det rett og slett handler om å bli kjent med akkurat din kropp, og ditt tenningsmønster. Målet er at det skal bli en god opplevelse for begge, og dermed føre til mer sex i parforholdet.

■ Integrer sexleketøy i parsexen. Eksperimenter med å bruke massasjestav og vibrator på ulike steder på kroppene til hverandre og kjenn etter hva som føles godt.

Kilder: Cecilie Kjensli

Skjermbilde 2016-04-10 kl. 23.24.02


Publisert

i

av

Tags:

%d bloggere liker dette: