Hva hvis du ikke blir kåt da?

– Noen kvinner ville hatt godt av å være rausere i sengen, mener sexinspirator Cecilie Kjensli. Men ikke hvis du er en av dem som overhodet ikke tenner på din egen mann.

Denne saken har tidligere vært publisert på VG.no.

Kvinner skal ikke ha dårlig samvittighet

I sin kommentar «Kvinner, ta ansvar for sexlysten» oppfordrer VGs sex- og samlivsjournalist Ingunn Saltbones kvinner som er i forhold med menn de er glade i, og som de ønsker å beholde, til å være mer pågående i sengen.

– Du må ta ansvar for din egen seksuelle lyst. Finne ut hva du tenner på. Og du må lære ham opp til å bli den gode elskeren han så gjerne vil være for deg, skriver hun.

Sexleketøyselger Cecilie Kjensli tydelig på at kvinner ikke skal ha dårlig samvittighet for ikke å strekke til.

– Å være litt rausere kan være en løsning for dem som ligger med hverandre jevnlig, men ikke ofte nok etter mannens mening. Da er det greit med litt kos og en håndjobb for å få problematikken ut av verden. Det er fort gjort, og så kan begge sove med god samvittighet. Det verste som kan skje er at man får tenning selv, og så blir det litt deilig sex ut av det likevel, sier sexinspirator, blogger og sexleketøyselger Cecilie Kjensli.

Hun mener det er viktig å skille mellom parforhold der mannen har lyst på mer sex enn kvinnen, og parforhold der kvinnen ikke har lyst på sex i det hele tatt.

– Det er vel en grunn til at damene det her refereres til, ikke har lyst på mennene. Det er ikke sikkert at mennene er så digge eller at de er villige til å gjøre det godt for begge. Jeg vet om tilfeller der damene omtrent føler seg som tømmestasjoner, hvor de møter null forståelse og interesse for andre måter å ha det deilig sammen på, sier hun.

Hun viser til at mange damer ikke egentlig har så lyst på mannen sin seksuelt.

– De får ikke noe ut av det. Det kjeder dem. De får ikke orgasme. Klart man må ta grep og ansvar for sine egne orgasmer, men det er ikke alltid det er nok hvis du er sammen med en ignorant og eller forknytt type, som har sex på autopilot.

Forskjellige unnlatelsessynder

På flere punkter får Ingunn Saltbones støtte fra andre sex- og samlivseksperter, som mener kvinner i større grad bør ta initiativ til et bedre sexliv i parforholdet.

– Hvis ikke begge sørger for at sexlivet opprettholdes, neglisjerer de forholdet, sier samlivsekspert og professor ved Høyskolen i Bergen, Frode Thuen.

Han påpeker at menn har sine egne unnlatelsessynder. De glemmer gjerne å være oppmerksomme, og å dyrke samlivet på sin måte. Men en av de største unnlatelsesyndene til kvinnene, er manglende initiativ til sex, mener han.

Ifølge Frode Thuen er det dokumentert i mange studier at menn generelt har mer lyst på sex enn kvinner. Det er flere grunner til det. Det kan blant annet være ting som knirker i forholdet, og da trekker hun seg tilbake.

– Menn får det ofte bra av å ha sex, mens kvinner i større grad må ha det bra for å ha sex, sier han.

Samlivsterapeut Trine Huseby er langt på vei enig.

– Oftest er det menn som gir uttrykk for at de ønsker mer sex, mens kvinner sliter med sexlysten. De kvinnene som ønsker seg mer sexlyst, er langt på vei. De kan enten på egen hånd eller sammen med partneren lete etter hva som vil føre dem i mål. Jeg kaller det en «skattejakt,» sier samlivsterapeuten.

Hun påpeker at seksualitet er en viktig faktor for et godt parforhold, og at begge har et ansvar for å bidra.

Problemet er manglende lyst

Sexolog og gestaltpsykoterapeut Bianca Schmidt synes at Ingunn Saltbones har et godt poeng i kommentaren sin.

– Det skorter ofte på kvinners initiativ. Vi må ta ansvar for egen lyst. Men lyst til hva? For mange kvinner er problemet at de ikke har lyst, sier hun.

Ifølge Schmidt bunner det ofte i at kvinner må føle at de har en nærhet til partneren, for å bli tent.

– Kvinner har heller ikke den testosteron-drahjelpen som menn har. Dermed kan sexlysten gå helt i dvale når det er en stund siden hun har vært tent.

Sexologen mener at kvinner selv kan ta ansvar for å holde seg seksuelt våkne.

– Send en sexy tekstmelding til kjæresten i stedet for å vente på en selv. Kjøp sexy undertøy. Gi deg selv orgasmer hvis du ikke orker at mannen gjør det. Mye vil ha mer. Aktiver den delen av deg som handler om sex, slik at du får lyst. For sex uten lyst skal ingen ha, påpeker hun.

Orker ikke pipestilkbein og ølmage

Professor i helsepsykologi ved Universitetet i Oslo, Bente Træen synes også at kvinner kan ta mer initiativ.

– Det er ofte slik at når man har levd sammen en stund rammes både kvinner og menn av tapt lyst. Når lysten forsvinner, forsvinner også initiativet, og man vil helst være i fred. Da er det viktig å snakke sammen om årsaken til det, påpeker hun.

Hun er imidlertid ikke enig med Cecilie Kjensli i at det kan være en god løsning å «ta en for laget».

– Det å «ta seg sammen» og å «ofre seg» fører bare til mer ulyst, og man må ta andre grep. For eksempel parterapi eller enkeltterapi. Man må begynne prosessen med å få øye på hverandre en gang til.

Bente Træen vil heller ikke kalle det en unnlatelsessynd ikke å ta initiativ. Hun mener også man skal være forsiktig med å være generaliserende i dette spørsmålet.

– Det er viktig å ta i betraktning hvor man er i livet og hvilken funksjon sexen har for et par. I begynnelsen hadde de gjerne sex så fort de hadde anledning. Men etter hvert endrer det seg. En periode handler gjerne alt som har med sex, om eggløsning. Men det kan være andre ting også, sier Træen, og forteller om Anne (70) som ringte etter at hun hadde snakket om sex blant eldre på radio.

– Anne var frisk, sporty, og sosial med mange venner. Og hun var fornøyd med det. Hun sa at hun ikke orket tanken på å ha sex med en gammel gubbe med ølmage, hengekjaker og pipestilkbein. Og hun har sikkert et poeng. Mange menn kan nok skjerpe seg litt. Kvinner er nok i større grad flinkere enn menn til å ta vare på seg selv når de blir eldre, sier Træen.

Bilde under er fra VG.no den dagen saken lå på forsiden.

Samvittighet i senga


Publisert

i

av

Tags:

%d bloggere liker dette: