Utradisjonelt bryllup og bursdagsfest

Vi lurte alle! Bursdag ble til bryllup, og for en fest det ble!

Årets høydepunkt for min del, var da jeg giftet meg på 50 årsdagen. Jeg er litt usikker på om det er Espens høydepunkt også, for han er nå på en tre måneders motorsykkeltur med en kompis i India, men jeg antar at det faktisk er det.

Espen og jeg har en lang historie, og det at vi faktisk ble gift til slutt, er en ganske så romantisk historie. Vi, eller jeg da, for Espen liker ikke oppmerksommhet, inviterte hele festen og VG med på Rådhuset. Når venner holder av en varm og vakker sommerdag for å feire deg, er det gøy å dra på litt, og underholde dem tilbake.

Forøvrig må jeg bare si at det å gifte seg på 50-årsdagen var veldig kult. Jeg tenkte ikke i det hele tatt på at jeg ble 50, hahaha.

Saken fortsetter under bilde.

Foto privat

VG var som sagt med på deler av festen, og under kan du lese om hva de skrev om denne store dagen. Saken ble først publisert i VG+.

Giftet seg på 50 årsdagen: – Tar et slag for hverdagssex

Cecilie og Espen var ungdomskjærester. «Finner vi ikke noen andre, så gifter vi oss», sa de til hverandre. Så gikk det 20 år før de ble sammen igjen. Nå har de giftet seg på utradisjonelt vis – og er fremdeles like nyforelsket. Slik holder de på lidenskapen.

Cecilie Kjensli (50) og mannen Espen Lyseggen (55) bor sammen i en treroms på Etterstad i Oslo. Leiligheten rommer fargerike sofaer og en solrik veranda dekket for med markiser.

Cecilie ønsker velkommen inn i leiligheten, mens mannen sitter nonchalant ute på verandaen med en rullings mellom fingrene.

– Det er det jeg elsker med Espen. Han er barsk, en skikkelig harding. Plutselig drar han til Nepal på fjelltur, uten å ha gått inn fjellskoene liksom.

– Hva er det beste med Cecilie, Espen?

Han tenker litt.

Cecilie skyter inn. «Hun er deilig, snill, morsom og sånn».

– Vi er veldig ulike. Han er litt mer tilbakeholden, liker ikke så mye oppmerksomhet. Det synes jeg er kult, fortsetter hun.

Til daglig jobber Cecilie som sexinspirator og innehaver av nettbutikken Cpunktet.no, og Espen som håndverker.

– Skal dere gifte dere?!

Nå har de vært sammen i 13 år. På lørdag giftet de seg. Men gjestene visste ikke at de var invitert i bryllup.

Cecilie har som vanlig invitert gjester til bursdagen sin. Denne lørdagen fylte hun 50 år – og hadde sagt til gjestene at de skulle møte opp ved statuen av Tordenskiold, nedenfor kontraskjæret og like ved Rådhuset i Oslo.

Gjestene står i skyggen av solen og mingler mens de venter bursdagsbarnet. Et kvarter etter oppmøtetid kommer hun hånd i hånd sammen med Espen – iført en hvit kjole, og en ølboks i hånden.

Noen drar kjensel på kjolen. Det er den samme kjolen hun giftet seg i for 15 år tilbake.

– Skal dere gifte dere? lyder det fra en av gjestene som står klar for å filme med telefonen.

Bildet er fra VG+

– Vi skal alle inn på Rådhuset klokken 14. Endelig skal vi gifte oss. Og ingen skal gå edru hjem! smiler Cecilie til jubel fra gjestene.

Det blir klemmer i fleng, jubel og champagne i stettglass medbrakt av et par venninner som kjente til overraskelsen på forhånd. Så bærer gjengen av gårde til Rådhuset. Cecilie og Espen får hver sin shot rett fra en flaske med whiskyen «Fireball» mens de slentrer bort mot Rådhuset.

Alltid vært kjemi

Espen har alltid hatt Cecilie i hjertet – og Cecilie har hatt ham.

De vokste opp sammen, Espen gikk i klassen til storesøsteren og husker henne best som den lille jenta med lyst, pistrete hår og regulering. Hun husker ham som i dag; en barsk mann, med rullings i lommen.

– Jeg har alltid vært svak for Espen.

Da hun ble 17 år sjekket hun ham opp. De ble kjærester. Forholdet varte et par år før de vokste fra hverandre.

De holdt sporadisk kontakt og møttes noen ganger på fest med felles venner.

– Da hendte det at vi snek oss unna.

– Og gjorde hva?

– Hehe, hva tror du, sier hun og smiler bredt.

– Det var alltid noe der mellom oss.

Fant tilbake til hverandre

Cecilie var midt i trettiårene og hadde lagt bak seg en skilsmisse da hun begynner å tenke på Espen mens hun er på venninnetur til Marokko. Det er fjerde juledag og han har bursdag.

Hun sender ham en melding mens hun kjenner på savnet. Da har det gått 20 år siden de var kjærester.

De hadde jo sagt til hverandre at «finner vi ikke noen andre, så gifter vi oss».

Hun fikk ikke svar – før i februar. Da ringer han og spør om de skal møtes.

– Jeg begynte å grine husker jeg. Jeg ble så glad, sier Cecilie.

De tok to øl og dro hjem til henne. Så «datet» de i to måneder i smug. De ville teste om dette var noe som kunne funke uten andres innblanding.

– Vi har hver våres historie, og det har ikke alltid vært sånn at det har passet at vi var sammen. Men det har alltid vært oss to.

Siden den dagen har de vært sammen.

Bilde er fra VG+

– Da husker jeg at vi sa til hverandre, at hvis denne følelsen ikke gir seg, så gifter vi oss, sier Cecilie.

– Og jeg som har tenkt at jeg aldri skulle gifte meg, ler Espen.

– Bortsett fra med meg, smiler Cecilie.

Frihet viktig

– Jeg føler meg heldig som fant tilbake til ham, sier hun.

De mener det er en fordel at de har kjent hverandre lenge, og at de har vært ungdomskjærester.

Samlivsrådgiver Solveig Vennesland mener også at det kan være en fordel med tanke på felles referansebakgrunn – men peker på at det ikke trenger å være en garanti for et lykkelig samliv.

– Vi kjenner hverandre inn og ut. Vi har mange felles referanser. Forholdet vårt er forutsigbart, men ikke kjedelig, sier Cecilie.

Hun forteller at de har stor tillit til hverandre, at de er gode venner – og alltid er ærlige.

– Så koser vi masse. Vi er rause med hverandre og gir hverandre frihet. Hvis han vil dra tre måneder til India, så sier jeg bare «vær så god, kos deg!» Det funker når vi har samme moral og verdier.

De forteller at sjalusi er ikke-eksisterende.

– Men vi har én regel. Du sovner ikke på nach!

– Hvor viktig er friheten for forholdet deres?

– Friheten betyr alt. Vi er nok frie mennesker av natur.

Hun begynner å fortelle en historie om da hun skulle pakke kofferten hans før en reise. Da spurte hun om han trengte kondomer.

– Men hadde det vært greit, da? Om han hadde et sidesprang?

Hun trekker litt på det.

– Ja, det hadde det. Men det hadde ikke vært kult. Jeg tror likevel at når man har den friheten blir det ikke like fristende. Når man gir frihet kommer de tilbake.

– En gang overhørte jeg Espen si til en kompis: «Det beste med Cecilie er at hun får meg til å føle meg som en ungkar».

De forteller at de ikke tror at regler hadde funket for dem. De vil ikke bestemme over hverandre.

– Det hadde ikke funket. Ta Espen som kan være sta og vanskelig. Men det løser jeg som oftest med en blowjob, ler hun.

Samlivsrådgiver Vennesland mener også at frihet i parforholdet er viktig.

– Jo flere år jeg jobber med terapi og par, jo mer ser jeg at frihet er et toppord når det gjelder relasjoner og samliv. Det å oppnå frihet i forholdet er en viktig oppgave og et stort mål.

Hun møter mange i parterapi som opplever det motsatte. De som føler at de blir holdt i bånd.

– De blir ikke forstått på egen ønsker og behov. Men det viktigste i livet og forholdet er å oppleve individuell frihet. Selv om du opplever deg selv som fri, betyr det ikke at samholdet mister kvaliteten.

Intimitet viktig

– Hvordan klarer dere å holde på lidenskapen?

– Det er småhygge og flørting i hverdagen generelt. Så har vi ikke barn sammen, noe som kanskje gjør det enklere. Vi slipper å tenke på klesvask, kjøring og lekser. Sånn sett er tilværelsen vår problemfri.

Foto privat

– Vi lever litt utradisjonelt.

Hun forteller videre om at de har lavt forbruk – og slipper å svette over store regninger.

– Så er vi flinke til å gjøre ting sammen. Dra på båttur, konserter og lignende.

Og intimitet – det er viktig.

– Jeg tar et slag for hverdagssex, fordi det er hverdager det er mest av, sier hun.

Hun omtaler dem som toppidrettsutøvere når det kom til sex da de var ungdomskjærester. Med Espen opplevde hun at sin egen seksualitet våknet.

– Kan det være derfor du fremdeles er så nyforelsket?

– Ja, kanskje det er en del av det. Vi har bare en sånn magisk tiltrekning. Jeg kan stå i vinduet å følge med når han kommer hjem fra jobb enda. Jeg har den nyforelskelsen.

Men hva er så hemmeligheten bak det å være nyforelsket, etter 13 år?

– Det er viktig å være intime, kose sammen og ha det deilig. Det er ikke et spørsmål om tid, for oss faller det helt naturlig. Så er det småting i hverdagen, at jeg lager klart kaffe til ham før han drar på jobb om morgenen.

– Så får du kyss på kinnet av meg hver morgen før jeg drar på jobb, sier Espen.

– Det tradisjonelle kjeder meg

Tilbake til bryllupsdagen.

Under intervjuet som ble gjort to dager før bryllupet forteller Ceceilie at hun ikke drømmer om et storslått bryllup. Det skal være gode mennesker og bra fest. Det trenger ikke være overdådig.

– Det tradisjonelle kjeder meg. Jeg tenker, har folk virkelig råd til til dyre kjoler og store selskap. Jeg vil gjøre det enkelt og personlig, gode venner, rikelig med drikke. og mat.

De ønsket å overraske gjestene fordi det var moro – men også for å unngå alle meninger som kan komme frem mot den store dagen. De ville gjøre det på sin måte.

– Jeg har vært gift en gang før, og skal gifte meg nå i samme kjole. Jeg synes den er fin og har jo betalt for den selv. Jeg tror ikke det er «bad luck», sier hun.

På vei inn til rommet i Rådhuset forteller Espen at han er spent, men glad. Cecilie har glemt legitimasjon – med med moren til stede som vitne, ordner det seg.

Foto privat

Smil og tårevåte øyner brer seg i rommet. Det er stille. Men når Espen og Cecilie får spørsmål om de tar hverandre til ektefeller brytes stillheten av to rungende «JA!»

Så bærer festen videre til treromsleiligheten deres på Etterstad. Venninnene som kjente til overraskelsen har overrasket brudeparet med en tuk tuk – på grunn av Cecilie og Espens felles kjærlighet for India.

Det spilles bangla-musikk når de setter seg inn. Cecilies mamma danser. Espen tar en sigarett. Cecilie åpner øl.

Tuk tuk-en skal ta dem til busstoppet – før hele brudefølget skal ta kollektiven hjem til fest.

Bildet er fra VG+

 

Foto privat

Publisert

i

av

Tags:

%d bloggere liker dette: