Fra fisk- til jordbærsmak

Den lysende ideen om å tre en hette over ”junior” for å beskytte seg er alt annet enn ny.

Tekst: Ingrid Stakkestad ,  Studentmagasinet Campus

Gammel nødvendighet
Det første beviset vi har på bruk av kondom i Europa er hulemalerier fra Combarelles i Frankrike. De er datert til mellom 15 000 og 10 000 år før vår tid, og viser et samleie mellom en mann og en kvinne hvor mannen har «noe» rundt sine edlere deler. Den eldste faktiske kondomen (ikke bare bilder eller beskrivelser) ble funnet i England ved Birmingham i 1640. Den var laget av dyreinnvoller, og skulle i hovedsak beskytte mot kjønnsykdommer. Vi snakker fiskeblære som slynget seg tett om penis med en snor av sauetarm ved roten.

Kineserne brukte oljet silkepapir, mens japanerne synes tynt lær, skilpaddeskjold (!) og horn fra forskjellige dyr var tingen. Senere lagde romerne kondomer av muskelsener fra krigere de hadde slått i kamp. I England var det hot å bruke sauetarm og svømmeblæren fra fisk. Hvorfor i all verden klager vi på dagens kondomer?

Ukristelig og dyr gummi
Fra Romerikets oppløsning og undergang i 476 e. Kr. og frem til slutten av 1500-tallet har man faktisk ingen skriftlige kilder vedrørende kondombruk. I middelalderen ble nemlig de som ville forhindre befruktning det samme som mordere. Kondomen fikk først sitt nødvendige oppsving på 1500-tallet da Colombus tok med seg syfilis til Europa. En italiensk lege ved navn Gabrielle Fallopius anbefalte linkondomer mot den utbredte kjønsykdommen. Kvinnebedåreren Casanova tok han på ordet. ”Safe sex” var viktig for 1700-tallets store forfører, man begynte nemlig å skjønne at kondomen også forhindret graviditet.

Den første gummikondomen ble produsert i 1855 av Charles Goodyear. De var tykke som en sykkelslange og ble naturligvis ikke populære. De kristne hjalp heller ikke til i utviklingen, da de så på kondomer som syndige fordi de forhindrede befruktning.  I Norden ble kondomen først utbredt på slutten av 1800-tallet. Vulkaniserte gummikondomer ble produsert i Danmark, men disse var dyre. 12 stk. kondomer kostet ca. 1,75 kroner i 1885. Det var nesten hva en ufaglært arbeider tjente om dagen i København. Han fikk nemlig 2,46 kroner. Sammenligner vi med dagens kroneverdi tilsvarer det 3-400 kroner for en pakke med ”gummi”.

Gjennombruddet
I 1930 årene sluttet man å bruke ekle dyretarmer – lateksgummi var kommet for å bli. Kondomen ble masseprodusert, og staten begynte å blande seg inn i kravet til kvalitet. I 1970 årene fikk p-piller sitt store gjennombrudd som prevensjonsmiddel – bivirkningen ble en eksplosiv økning i omfang og variasjon av kjønnsykdommer. 1980 årene kom med ny kunnskap om HIV/AIDS viruset, og kondomsalget steg enormt i den vestlige verden.

I dag kommer kondomen i alle mulige fasonger, både for han og henne. Knudret, farget, selvlysende og sprayet med lukt og smak. Fordelen med å bruke kondom er åpenbare. Det er sikkert, lett å få tak i, billige, få bivirkninger og lett å ta på. Likevel dropper unge kondom seks av ti ganger når vi har tilfeldig sex, skal vi tro statistikk fra SSB. Selv om vår ”lille beskytter” har eksistert i tusenvis av år, er det ytterst få av jordens befolkning forunt å stikke på supern og kjøpe en pakke ”gummi”. Hva skal til for at kondomen får et comeback?

Fremtiden
Kondom på sprayboks er ikke et tullete påfunn fra Tom Ketil Krogstad (Club 4-kongen, red anm.) Tyske ”Institute for Condom Consultancy” driver i disse dager og utvikler kondomen som skal sprayes på og tørke i løpet av fem sekunder. I fjor utviklet Kondomprodusenten ”Pronto” en kondom som skal være lettere å håndtere enn de tradisjonelle – selve pakken brekker på midten slik at du straks har et kondom som kan rulles direkte på penis. En undersøkelse som RFSU refererer til viser at 73 prosent av den unge befolkningen synes det er så flaut å kjøpe kondomer i butikken, at de heller lar være å bruke det. Har ikke Casanova lært oss noen ting? ”Jeg bryr meg ikke om at jeg er innesluttet i et stykke død hud når jeg selv er fullstendig levende”.

Viste du forresten at …

  • Kreative knullere Egypterne var tidlig ute med å beskytte utstyret. 1300 år før Kristus brukte Farao og egypterne rør av papyrus og lin, hovedsaklig for å beskytte seg mot insekter, skader og infeksjoner.
  • Dr. Condom Det sies at Dr. Condom fant opp kondomet for å beskytte engelske Kong Charles den andre (1660-85) mot løsunger og kjønnsykdommer fra de mange prostituerte han hadde ”på besøk”. Mer sannsynlig er det at ordet stammer fra latinske «condus», som betyr samlekar eller beholder.
  • Ufølsom sex Madame de Sevigné (1626-1696) var en av de første som skrev om kondomer ut i fra en brukers perspektiv. Hun beskrev kondomen som et panser for nytelsen, et spindelvev mot faren.
  • Storforbrukeren – Jeg bryr meg ikke om at jeg er innesluttet i et stykke død hud når jeg selv er fullstendig levende, var Giacomo Casanovas (1725-1798) motto. Likevel døde han tilslutt av forgiftning som skyldtes hans hyppige behandlinger for kjønnsykdommer i sin ungdom.
  • Sykkeldekk Den første gummikondomen ble produsert i 1855 av Charles Goodyear. De var tykke som en sykkelslange og ble naturligvis ikke populære.
  • Kondom på boks Den tradisjonelle latekskondomen kan snart være historie. Et tysk selskap utvikler nå kondomen som skal sprayes på penis, og dermed skreddersys for alle. Herligheten skal være i salg fra 2008.

 


Publisert

i

av

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: