Grunner til uforpliktende sex

ONSDet er vel ingen bombe at jeg synes uforpliktende sex med kjente og ukjente er helt streit, såfremt det er lystbasert og ikke fordi man har noen baktanker.

Jeg har selv hatt masse one night stands før i tida, og selv om det ikke alltid var vellykket, så var det jo gøy og deilig i gjerningsøyeblikket. Hvis det gir deg en liten boost, kan du med god samvittighet unne deg et lite eventyr, for du skal ikke skamme deg over kåthet og lyst. Selv er jeg i ett forhold, men innrømmer gjerne at jeg savner kicket med å ha tilfeldig sex.

Dette uttalte jeg forbindelse med en saken “One night stands – smart eller dumt?”, som nylig sto i VG, om hvordan tilfeldig sex kan påvirke psyken din. Ikke helt overraskende finnes det nemlig gode og dårlige grunner til å ha impulsiv sex med en du kanskje ikke kjenner. Hva disse er ser du nederst på siden, men først et lite utdrag om sakens kjerne, sakset direkte fra VG:

Drivkraften bestemmer
Den amerikanske psykologen Zana Vrangalova gjennomførte i 2013 en studie hvor hun så nærmere på hvordan uforpliktende sex påvirker folks mentale helse. Psykologen utforsket hvordan en gruppe collegestudenter responderte psykisk på å ha uforpliktende sex. Hun sammenlignet dem med en gruppe som aldri gjorde det. Resultatet: Det var ikke sexen i seg selv, men hva som drev dem til å kaste klærne, som hadde betydning for hvordan og om det ville påvirke dem psykisk.

De som gjorde det av «gale» grunner hadde blant annet lavere selvtillit, mer angst og var mer rammet av depresjon enn den gruppen som aldri hadde one night stands. Psyken til de som hadde sex av de «riktige» grunnene, så ut til å være upåvirket av sengeaktivitetene.

Vrangalova skiller mellom autonom og ikke-autonom motivasjon. Den autonome er den hun kaller «riktig». Denne er basert på egne verdier, vilje og lyst. Den ikke-autonome, baserer seg gjerne på et ønske om å oppnå anerkjennelse fra andre. En «rett» grunn kan altså være at du rett og slett ønsker deg nytelse og moro. En «gal» grunn kan være at du ønsker sexen skal lede til noe mer.

De ”riktige” grunnene er

  • Du vil ha nytelse og du vil ha det gøy.
  • Du vil utforske og lære om din egen seksualitet.
  • Du mener det er en viktig erfaring å ha.


De ”gale” grunnene er

  • Du vil føle deg bedre med deg selv, eller unngå andre ubehagelige følelser
  • Du gjør det for noen andres skyld (kjæresten, en venn eller lignende)
  • Du ønsker at noen skal gi deg noe konkret igjen for det. Eksempelvis at noen skal skylde deg en tjeneste, gi deg en form for belønning, eller at du ønsker hevn over noen.
  • Du håper det vil føre til et langvarig forhold.
  • Du vil egentlig ikke, men blir på en eller annen måte lurt eller overtalt. Eller at du er for beruset til å ta en reflektert avgjørelse.

Les hele saken i VG her

Les også: One night’s fjellvettregler


Publisert

i

av

Tags:

%d bloggere liker dette: