Sjalu på sexen med eksen?

parproblem
Du har vel ikke lyst til å være sammen med en som trekker ned stemninga, og særlig ikke i senga?

Hvis den nye kjæresten er sjalu på fortiden din, hvordan forholder man seg til det da? spurte KK.no meg. Vil en person som er sjalu fra før, føle seg tryggere dersom han eller hun «vet alt» de tror de vil vite? Svaret på det er desverre nei.

Denne saken ble først publisert på KK.no. Les den i sin helehet her:

Vi vil gjerne vite alt om personen vi elsker, men det er særlig ett tema som kan skape litt trøbbel: eks-kjærester og seksuell fortid. Noen av oss forteller gjerne om tidligere erfaringer, mens andre ønsker å holde den døren lukket. Men, hva gjør du dersom den nye kjæresten ikke slutter å grave i fortiden din?

Cecilie Kjensli er sexinspirator, blogger og innehaver av den lille erotiske nettbutikken Cpunktet.no. Hun står også bak boka «Sex fra Ah til Åh».

– Jeg tror ikke det er lurt å snakke om hva du og eksen pleide å gjøre i senga, med den nye kjæresten. Det dere hadde sammen er jo en sak mellom dere to, og nå har du en ny. Er han eller hun usikker, så må du understreke at du faktisk ligger med vedkommende fordi du liker det, sier Kjensli til KK.

– Er han sjalu på sexlivet ditt, er han mest sannsynlig sjalu på andre ting også. Har du lyst til å dele hele tilværelsen din med en som trekker ned stemninga, og forsurer det som burde være en positiv ting?

Er den nye partneren din usikker på om han eller hun er bra nok, mener Kjensli at du må vise at du faktisk liker å være med vedkommende.

– Vis at du er glad og fornøyd, og får deilige orgasmer med den nye kjæresten. Om det derimot er det som er problemet, at sexen ikke er så bra, for eksempel, har dere åpenbart et kommunikasjonsproblem, spesielt hvis du pleide å få det til før.

Slik kan dere takle usikkerhet i forholdet

Sjalusi er svært vondt for begge parter. Når vi føler på sjalusi kan det ofte være vanskelig å snakke om det på en rasjonell måte. Samlivsterapeut og sexolog, Bianca Schmidt, mener det er viktig å huske at sjalusi ofte bunner i usikkerhet.

Derfor kan de tenke at hvis de får spurt nok, gravd nok og får lagt alle kortene på bordet, vil de få en følelse av oversikt og kontroll. Schmidt forklarer derimot at en person som er sjalu fra før, ikke vil føle seg tryggere dersom han eller hun «vet alt» de tror de vil vite. Det vil ofte bare skape enda flere spørsmål.

– Det den sjalu personen egentlig søker, er en bekreftelse på at kjæresten virkelig er glad i og dedikert til han eller henne. Så det er mye mer effektivt å fortelle kjæresten sin at man føler seg usikker og sårbar, og å forklare at man er redd for å ikke være god nok, sier sexologen.

Dette vil stort sett åpne hjertet til den andre og vekke ønsket om å ivareta og trygge.

Man bestemmer selv om man vil fortelle

Schmidt forklarer også at vi alle har forskjellige syn på seksuell fortid og eks-kjærester. Noen synes det er gøy å fortelle morsomme historier fra fortiden, og forstår ikke at det kan føles skremmende for den nye kjæresten å høre.

– Det er ofte slik sjalusien blir vekket. Det generelle tipset vi gir til par er å ikke dele for mye om tidligere eks-kjærester. Det kan være et minefelt, sier Schmidt, men understreker at det selvfølgelig finnes par som synes det er uproblematisk å prate om fortiden.

Hun mener også at det er veldig viktig å respektere at ikke alle ønsker å svare på spørsmål om fortiden sin. Det er ikke en selvfølge at vi skal få vite alt om tidligere partnere.

– Forsøk heller å fokusere på dere to – her og nå. Hva ønsker, eller trenger, dere seksuelt eller emosjonelt? Er det noe dere savner? Jobb med dere to, uten å dra inn en tredjepart fra fortiden.

Les også: Terningkast sex!


Publisert

i

av

Tags:

%d bloggere liker dette: